Deser winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu i studzimy.2 duże kieliszki do czerwonego wina wkładamy do niskiego garnka i opieramy o jego krawędź, by były lekko przechylone. Przykrywamy przykrywką. W kieliszkach układamy połowę winogron, polewamy galaretką (przy pomocy łyżki), tak by pokryła owoce i odstawiamy do stężenia. Na to układamy resztę winogron i delikatnie polewamy resztą galaretki, tak by nie ubrudzić wewnętrznych ścianek kieliszka. Odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody. W rondelku podgrzewamy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas mieszając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Schładzamy. Kieliszki przekładamy na drugą stronę i delikatnie, łyżką nakładamy śmietankę. Odstawiamy na noc do lodówki.
Kiwi obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy z cukrem pudrem (ilość cukru według uznania). Musem wypełniamy do pełna kieliszki.
Komentarze