Deser warstwowy z truskawkami i kiwi

0 (0 ocen)

  • 15 min

Korzystając z obfitości świeżych truskawek powstał szybki deser warstwowy. Smaki w deserze są znane, ale w takim układzie smakują bardzo przyjemnie. Cudownie jest dotrzeć do ostatniej warstwy kawowej, która jest jak wisienka na torcie, jej smak długo pozostaje w ustach.

  • 15 min

Składniki:

  • (na 3 średnie porcje)
    300 g truskawek
    3 kiwi
    100 g herbatników
    200 g serka mascarpone
    100 g śmietany 30% (schłodzona)
    1 łyżka soku z cytryny
    7 - 8 łyżek cukru pudru
    2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
    2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy naturalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser warstwowy z truskawkami i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić kawę z cukrem trzcinowym, wystudzić.
  • 2. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek (odłożyć kilka truskawek do dekoracji). Kiwi obrać ze skórki.
  • 3. Herbatniki rozdrobnić blenderem, połową wysypać dno szklanek i polać wystudzoną kawą.
  • 4. Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodając serek mascarpone (gdy lubimy bardzo słodkie, dodać więcej cukru). Ma powstać jednolita puszysta masa, połowę wyłożyć na herbatniki z kawą.
  • 5. Truskawki z łyżką cukru i sokiem z cytryny rozdrobnić w blenderze. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać więcej cukru. Wyłożyć na masę z serka.
  • 6. Na truskawki wysypać pozostałe herbatniki.
  • 7. Kiwi z 2 - 3 łyżkami cukru rozdrobnić w blenderze i wyłożyć na herbatniki.
  • 8. Na warstwę z kiwi położyć masę z serka i udekorować przekrojonymi truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować