Deser warstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.100ml mleka zagotowujemy w rondelku, w pozostałej ilości mleka rozpuszczamy budyń, dodajemy cukier. Do zagotowanego mleka wlewamy rozpuszczoną mieszankę budyniową i gotujemy przez minutę. Budyń odstawiamy do ostygnięcia, mieszamy co kilka minut aby nie powstał kożuszek.
Kiwi i brzoskwinie miksujemy w oddzielnych pojemniczkach i odstawiamy na bok. Herbatniki rozgniatamy wałkiem lub łyżką. Do przestudzonego budyniu dodajemy stopniowo jogurt naturalny oraz desery waniliowe. Dokładnie mieszamy – możemy posilić się mikserem. Przygotowujemy pucharki na lody lub wysokie szklanki do kawy i układamy warstwowo: mus brzoskwiniowy – krem waniliowy- herbatniki- krem waniliowy – mus z kiwi. Na wierzch ścieramy białą czekoladę (będzie łatwiej jeżeli włożymy czekoladę do zamrażalki zanim zaczniemy ja ścierać). Deser gotowy jest do podania po schłodzeniu.
Komentarze