Deser warstwowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

To ulubiony deser mojej młodszej siostrzyczki

  • 15 min

Składniki:

  • - 250ml mleka
    - opakowanie budyniu waniliowego
    - 3 łyżki cukru
    - kilka sztuk herbatników
    - 2 kiwi
    - 2 brzoskwinie
    - 2 kubki kremu waniliowego ( ja użyłam deser waniliowy Danone)
    - 200g jogurtu naturalnego
    - ½ tabliczki białej czekolady

Deser warstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 100ml mleka zagotowujemy w rondelku, w pozostałej ilości mleka rozpuszczamy budyń, dodajemy cukier. Do zagotowanego mleka wlewamy rozpuszczoną mieszankę budyniową i gotujemy przez minutę. Budyń odstawiamy do ostygnięcia, mieszamy co kilka minut aby nie powstał kożuszek.
    Kiwi i brzoskwinie miksujemy w oddzielnych pojemniczkach i odstawiamy na bok. Herbatniki rozgniatamy wałkiem lub łyżką. Do przestudzonego budyniu dodajemy stopniowo jogurt naturalny oraz desery waniliowe. Dokładnie mieszamy – możemy posilić się mikserem. Przygotowujemy pucharki na lody lub wysokie szklanki do kawy i układamy warstwowo: mus brzoskwiniowy – krem waniliowy- herbatniki- krem waniliowy – mus z kiwi. Na wierzch ścieramy białą czekoladę (będzie łatwiej jeżeli włożymy czekoladę do zamrażalki zanim zaczniemy ja ścierać). Deser gotowy jest do podania po schłodzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy