Dziś coś dla miłośników czekolady. Szybki w przygotowaniu, deser w słoiczku czekoladowa rozkosz zachwyci każdego smakiem! Chrupiące ciasteczka, mocno czekoladowy krem i bakalie – pyyycha!
40 min
Składniki:
Składniki na czekoladowy krem:
◦100 g mlecznej czekolady
◦150 g śmietanki kremowej 36%
◦100 g serka mascarpone
Deser w słoiku czekoladowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie czekoladowego kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
200 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Herbatniki kruszymy. Do 2 słoików na spód wsypujemy herbatniki, następnie nakładamy czekoladowy krem. Krem posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko polewamy połową przygotowanej polewy czekoladowej. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, dekorujemy bakaliami i polewamy pozostałą polewą.
Komentarze