To prosty, pyszny i bardzo zaskakujący deser, wykonany z ugotowanego budyniu, połówki brzoskwini z puszki i obranego jabłka pokrojonego w słupki imitującego frytki.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
brzoskwinie z puszki
2-3 jabłka
budyń ( gotowy z torebki albo wykonany samemu )
3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
Deser tzw. jajko sadzone z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń według opisu na opakowaniu lub samemu.
Dwie szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia wierzch przykryć folia spożywczą - by nie powstał kożuch i pozostawić do przestygnięcia.
Na talerz kładziemy budyń który imituje białko jajka a na środek połówkę brzoskwini - które imituje żółtko jajka a obok kładziemy obrane i pokrojone jabłko w słupki które imituje frytki. Gotowe.
Komentarze