Deser tzw. Jajko sadzone z frytkami

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To prosty, pyszny i bardzo zaskakujący deser, wykonany z ugotowanego budyniu, połówki brzoskwini z puszki i obranego jabłka pokrojonego w słupki imitującego frytki.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • brzoskwinie z puszki
    2-3 jabłka
    budyń ( gotowy z torebki albo wykonany samemu )
    3 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko Jajko sadzone Przystawki

Deser tzw. jajko sadzone z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń według opisu na opakowaniu lub samemu.
    Dwie szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować ok. 1 minuty aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia wierzch przykryć folia spożywczą - by nie powstał kożuch i pozostawić do przestygnięcia.
    Na talerz kładziemy budyń który imituje białko jajka a na środek połówkę brzoskwini - które imituje żółtko jajka a obok kładziemy obrane i pokrojone jabłko w słupki które imituje frytki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Jabłka Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować