Deser truskawkowy z owocowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyj, truskawki i jeżyny pokrój na mniejsze kawałki. Galaretkę krystaliczną rozpuść w 3 szklankach gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia. Przygotuj 4 literatki o pojemności 200 ml, przepłukaj je wodą. Tężejącą galaretkę wlewaj w szklaneczki wtykając naprzemiennie kawałki woców. Wstaw w chłodne mejsce do całkowitego stężenia.
2.Masa śmietankowo-truskawkowa: kremówkę ubij z cukrem pudrem. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i zmiksuj na mus, po czym, połącz z masą. Żelatynę przygotuj wg.przepisu na opakowaniu i wymieszaj z masą śmietankowo-truskawkową.
3.Półokrągłą, keksową foremkę, o dł.38 cm, wyłóż folią spożywczą i posmaruj kilkoma łyżkami masy, tak, aby zakrywały dno.
4.Na to wyłóż galaretki ze szklaneczek (zanużając je na chwilę w gorącej wodzie), wyłóż wzdłuż obok siebie. Przykryj pozostałą masą.
5.Na wierzchu poukładaj biszkopty, lekko je dociskając. Całość zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 3-4 godz.( a najlepiej na całą noc). Następnie odkryj folię i przełóż gotowy deser na talerz do góry dnem. Wierzch posyp posypką czekoladową i dowolnie udekoruj. Deser podawaj schłodzony, pokrojony w plastry.
Komentarze