Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy, często gościł na naszym letnim stole... Pianka jest lekka i delikatna... u nas to sposób na szybki i bardzo smaczny deser. Polecam!
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 jaja
½ szklanki cukru
30-40 dkg truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
Cukier wanilinowy
Deser truskawkowy ( truskawkowa pianka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oszypułkowane i opłukane truskawki blenderujemy na gładki mus.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, aby napęczniała, po czym rozpuszczamy ją w kilku łyżkach wrzątku.
Jajka rozbijamy i oddzielmy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z ¼ szklanki cukru. Dodajemy do nich partiami owocowy mus i rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając ucierania.
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypując pod koniec 1/4 cukru i cukier wanilinowy.
Łączymy masę owocową z pianą, delikatnie mieszając i doprawiamy sokiem z cytryny .
Przelewamy do salaterek lub pucharków.
Gdy krem zacznie lekko krzepnąć należy go przelać do salaterki i wstawić do lodówki.
Deser podaję z biszkopcikami.
Komentarze