Deser truskawkowy ( truskawkowa pianka)

4.5 (195 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy, często gościł na naszym letnim stole... Pianka jest lekka i delikatna... u nas to sposób na szybki i bardzo smaczny deser. Polecam!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jaja
    ½ szklanki cukru
    30-40 dkg truskawek (świeżych lub mrożonych)
    1/2 cytryny
    2 łyżeczki żelatyny
    Cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser truskawkowy ( truskawkowa pianka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oszypułkowane i opłukane truskawki blenderujemy na gładki mus.
    Żelatynę zalewamy zimną wodą, aby napęczniała, po czym rozpuszczamy ją w kilku łyżkach wrzątku.
    Jajka rozbijamy i oddzielmy żółtka od białek.

    Żółtka ucieramy z ¼ szklanki cukru. Dodajemy do nich partiami owocowy mus i rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając ucierania.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypując pod koniec 1/4 cukru i cukier wanilinowy.

    Łączymy masę owocową z pianą, delikatnie mieszając i doprawiamy sokiem z cytryny .
    Przelewamy do salaterek lub pucharków.
    Gdy krem zacznie lekko krzepnąć należy go przelać do salaterki i wstawić do lodówki.
    Deser podaję z biszkopcikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować