Deser truskawkowo-kokosowy z granolą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon truskawkowy w pełni! Te pyszne owoce z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania pysznego, lekkiego deseru. Słodkie truskawki świetnie komponują się z kremową śmietanką kokosową i chrupiącą granolą pełną bakalii.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g truskawek
    Łyżka miodu
    Łyżeczka balsamico
    Puszka mleka kokosowego (400g)
    Granola:
    2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
    3 łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki żurawiny suszonej
    3 łyżki słonecznika łuskanego
    3 łyżki płatków migdałowych
    2-3 łyżki oleju słonecznikowego
    2 łyżki miodu naturalnego
    Szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser z truskawkami

Deser truskawkowo-kokosowy z granolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy truskawki z miodem i balsamico aż owoce puszczą sok i powstanie słodki, gęstawy sos (około 5 minut). Balsamico jest niewyczuwalne w smaku owoców, a świetnie podkreśla ich smak. Truskawki wykładamy na dno wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu.
    Z puszki mleka kokosowego używamy tylko górnej warstwy gęstej śmietanki. Ubijamy ją ręcznym mikserem przez kilka minut do napowietrzenia i nakładamy na truskawki.
    Opcjonalnie można użyć śmietanki bezpośrednio z puszki bez ubijania.
    Granola:
    Wszystkie sypkie składniki granoli wymieszać. Miód wymieszać z olejem i cynamonem. Lekko podgrzać do połączenia składników. Składniki płynne połączyć z sypkimi i dokładnie wymieszać. Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut mieszając co 5 minut aby się nie przypaliły (szczególnie z boków). Opcjonalnie granolę możemy przygotować na patelni, smażyć kilka minut cały czas mieszając. Pozostawiamy do wystygnięcia i nakładamy na wierzch deseru. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami.

Porady

Granolę możemy z podwójnej ilości i przechowywać w szczelnym słoiku. Możemy użyć jej do deserów, jogurtów lub potraktować jako danie śniadaniowe serwowane z mlekiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować