Deser truskawkowo - jaglany z galaretką miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. W 1½ szkl wody zaparzyć miętę i wystudzić. W 0,5 szklanki rozpuścić żelatynę i połączyć z miętą, po przestygnięciu dodać miód. Około pół szklanki wylać na talerz i odstawić do lodówki, gdy stężeje pokroić w kostkę do dekoracji deseru.
Pozostałą galaretkę rozlać do foremek (ja użyłam kwadratowych) i poukładać ćwiartki truskawek, schładzamy w lodówce.
Kaszę jaglaną płuczemy następnie przelewamy wrzącą wodą. Gotujemy w mleku ze szczyptą soli ok 25 min, studzimy. Po przestygnięci miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy truskawki zmiksowane z bananem oraz rozpuszczoną galaretkę, ewentualnie dosładzamy do smaku. Wylewamy do foremek przygotowanych z zastygniętą galaretką miętową. Odstawiamy do lodówki aż stężeje. Każdą foremkę zanurzamy na chwilę we wrzątku i wykładamy na talerzyk, dekorujemy galaretką miętową pokrojoną w kostkę, truskawkami i listkami mięty.
Komentarze