Deser truskawkowo - jaglany z galaretką miętową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zdrowy, orzeźwiający i smaczny deser, idealny na upalne dni.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Galaretka miętowa:
    2 szkl wrzącej wody
    2 saszetki mięty lub listki świeżej mięty
    3- 4 łyżeczki żelatyny (wg wskazówek na opakowaniu żelatyny)
    2 łyżki miodu

    Masa truskawkowo - jaglana
    60 – 70 dag truskawek
    dojrzały banan
    ½ szkl kaszy jaglanej
    1½ szkl mleka
    szczypta soli
    2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w ¾ szkl wody
    ewentualnie cukier do dosłodzenia

Deser truskawkowo - jaglany z galaretką miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1½ szkl wody zaparzyć miętę i wystudzić. W 0,5 szklanki rozpuścić żelatynę i połączyć z miętą, po przestygnięciu dodać miód. Około pół szklanki wylać na talerz i odstawić do lodówki, gdy stężeje pokroić w kostkę do dekoracji deseru.
    Pozostałą galaretkę rozlać do foremek (ja użyłam kwadratowych) i poukładać ćwiartki truskawek, schładzamy w lodówce.
    Kaszę jaglaną płuczemy następnie przelewamy wrzącą wodą. Gotujemy w mleku ze szczyptą soli ok 25 min, studzimy. Po przestygnięci miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy truskawki zmiksowane z bananem oraz rozpuszczoną galaretkę, ewentualnie dosładzamy do smaku. Wylewamy do foremek przygotowanych z zastygniętą galaretką miętową. Odstawiamy do lodówki aż stężeje. Każdą foremkę zanurzamy na chwilę we wrzątku i wykładamy na talerzyk, dekorujemy galaretką miętową pokrojoną w kostkę, truskawkami i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy