Deser tiramisu z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Deser tiramisu z truskawkami

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 12 podłużnych biszkoptów,
    - 1/2 kg truskawek,
    - 1/5 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej/lub zaparzonej z ekspresu,
    - 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej),
    - 250 g serka mascarpone,
    - cukier drobnoziarnisty (do smaku),
    - ew. domowy dżem truskawkowy z syropem.

Deser tiramisu z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem na sztywno (ok. 1-2 płaskie łyżki, do smaku). Na spód szklanki kruszymy po 1 biszkopcie (u mnie wyszło chyba z 4 części). Nasączamy kawą (1 łyżeczka na 1 kawałek biszkoptu). Następnie wykładamy ubitą śmietanę z mascarpone tak po 2 łyżki. Truskawki kroimy w kostkę. Wrzucamy na krem. Następnie czynności powtarzamy. Biszkopty, nasączenie, krem i owoce. Jeżeli mamy pod ręką domy dżem truskawkowy możemy dodać na truskawki (przepis tutaj). Dekorujemy truskawkami. Wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc wtedy krem stężeje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy