Deser tajski z sosem wiśniowym

0 (0 ocen)

Deser ten tradycyjnie podaję się z mango. Aby przełamać słodycz ryżu podałam go z sosem wiśniowym. Uwielbiamy zajadać się nim na ciepło.

Składniki:


  • 200g ryżu jaśminowego,

    2 szklanki wody,

    1/3 szklanki cukru,

    300ml mleczka kokosowego,

    1/3 łyżeczki soli

    SOS WIŚNIOWY:

    300g wydrylowanych wiśni,

    2-3 łyżki cukru,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sosy

Deser tajski z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser tajski 1. Ryż jaśminowy wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, ryż powinien wchłonąć całą wodą. Pod koniec gotowania należy go często mieszać.
    Pod koniec gotowania ryżu do drugiego garnka wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy sól i cukier. Gotujemy je razem około 3 minut, mieszamy, aby cukier się rozpuścił.

  • deser tajski 2. Gorące mleczko wlewamy do ryżu, mieszamy. Garnek przykrywamy, owijamy w koc lub kołdrę i pozostawiamy na 30-40 minut, aby ryż całkowicie wchłonął mleczko.
  • deser tajski 3. W tym czasie przygotowujemy sos wiśniowy. Do garnuszka wsypujemy wiśnie, zasypujemy cukrem, gotujemy około 5-10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wody i wlewamy do wiśni. Szybko mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Zdejmujemy z ognia.
    Gotowy ryż polewamy sosem wiśniowym, dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego :)

Porady

Uwaga: 1) Deser możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimn. tzn. ciepły ryż z ciepłym sosem lub zimny ryż z ciepłym sosem i na odwrót. 2) Do przygotowania deseru można użyć wiśni mrożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Wiśnie Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować