Deser straciatella z frużeliną czereśniową

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g czekoladowych ciastek owsianych
    Frużelina:
    400 g czereśni
    1/3 szklanki wody
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki cukru
    Krem:
    250 g śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Deser straciatella z frużeliną czereśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie wydrylować i przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż czereśnie puszczą sok, lekko zmiękną i odparuje połowa płynu. Dodać mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Krótko podgotować i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę. Ciastka zblendować na piasek. Przesypać na dno szklanek, dodać krem i frużelinę. Udekorować świeżymi czereśniami, czekoladą i miętą. Schłodzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować