Deser śmietanowo-porzeczkowy

0 (0 ocen)

Warto pokusić się na zrobienie tej słodkości zwłaszcza, że jest szybka w wykonaniu, a w letnim sezonie o owoce nie trudno.

Składniki:

  • Składniki na 3 -4 desery:
    • 0,5 litra czarnej porzeczki,
    • 7 łyżek gęstej śmietany,
    • 4 -5 łyżek mleka,
    • 4 łyżki cukru kryształu,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Owoce czerwonej i czarnej porzeczki do dekoracji,
    • Kostka czekolady do dekoracji,

Deser śmietanowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie cukru 1. Porzeczkę myjemy i odsączmy. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy by puściła sok, a skórki delikatnie zmiękły (około 4 minuty).
  • miksowanie 2. Jeszcze ciepłą miksujemy. Odkładamy około 4 łyżki musu (będzie on potrzebny później do zabarwienia śmietanki).
  • rozlewanie musu 3. Pozostały mus rozlewamy do przygotowanych szklanek czy pucharków. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • przygotowanie składników na śmietankę 4. Śmietanę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej pozostałe dwie łyżki cukru, cukier waniliowy oraz mleko. Tak przygotowane składniki ubijamy. Gotową ubitą śmietanę dzielimy na połowę. Jedną część pozostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy odłożony wcześniej mus. Miksujemy ponownie.
    Zabarwioną śmietankę przekładamy na mus porzeczkowy. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę bez dodatków.
    Całość dekorujemy owocami oraz startą czekoladą. Deser możemy podać od razu lub schłodzić.

Porady

Taki deser możemy wykonać także z innych sezonowych owoców: truskawek, malin , borówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy