Deser śliwkowy z mascarpone i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prosty i smaczny deser.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg dojrzałych, czerwonych śliwek
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki masła
    50 gram herbatników
    250 gram serka mascarpone
    150 gram jogurtu greckiego
    świeża mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser śliwkowy z mascarpone i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki (zostawiamy kilka kawałków śliwki do dekoracji). Wrzucamy do rondelka, posypujemy cukrem i cynamonem. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i smażymy przez 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę.

    Herbatniki wrzucamy do foliowej torebki, zawiązujemy i kruszymy wałkiem. Wsypujemy do pucharków i polewamy dwiema roztopionymi łyżkami masła.

    Serek mascarpone ubijamy razem z jogurtem greckim. Stopniowo wlewamy ostudzoną masę śliwkową, cały czas miksując. Nakładamy krem do pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dekorujemy plasterkami śliwki oraz świeżą miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować