Deser śliwkowy z mascarpone i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki (zostawiamy kilka kawałków śliwki do dekoracji). Wrzucamy do rondelka, posypujemy cukrem i cynamonem. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i smażymy przez 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę.
Herbatniki wrzucamy do foliowej torebki, zawiązujemy i kruszymy wałkiem. Wsypujemy do pucharków i polewamy dwiema roztopionymi łyżkami masła.
Serek mascarpone ubijamy razem z jogurtem greckim. Stopniowo wlewamy ostudzoną masę śliwkową, cały czas miksując. Nakładamy krem do pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dekorujemy plasterkami śliwki oraz świeżą miętą.
Komentarze