Deser ryżowy z frużeliną malinową

0 (0 ocen)

Słodko, zdrowo i kolorowo, czego chcieć więcej ? ;)

Składniki:

  • ( na 3-4 porcje )



    Warstwa czekoladowa :

    1 i 3/4 szklanki mleka

    0,5 szklanki ryżu

    1 łyżeczka cukru

    50g mlecznej lub gorzkiej czekolady



    Warstwa waniliowa :

    1 i 3/4 szklanki mleka

    0,5 szklanki ryżu

    1 łyżeczka cukru

    ziarenka z połowy laski wanilii



    Frużelina malinowa :

    1 szklanka malin

    3 łyżki cukru

    4 łyżki wody

    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 0,5 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser ryżowy z frużeliną malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dwóch garnuszkach gotujemy mleko z cukrem. Do jednego dodajemy ziarenka wanilii, do drugiego pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Gdy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż, po pół szklanki do każdego rondelka. Gotujemy oba często mieszając, do czasu aż ryż będzie miękki. Gotowy ryż przekładamy do pucharków. Najpierw warstwa czekoladowa, następnie warstwa waniliowa. Odstawiamy do przestudzenia.

    Umyte maliny zasypujemy cukrem i wlewamy 4 łyżki wody. Wstawiamy na gaz i gotujemy. Gdy owoce się rozpadną, wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie. Chwilę gotujemy energicznie mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną frużelinę wykładamy na przygotowane wcześniej warstwy ryżowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować