Deser ryżowy na mleku z jabłkami

0 (0 ocen)

Jest to szybki i tani deser. Nie jedna osoba go lubi. Znany w każdym domu. Jednak każdy robi na swój sposób tak jak ja. Polecam z borówkami i jabłkami.

Składniki:

  • Deser:
    - 2 torebki ryżu
    - 1 i 3/4 szkl. mleka
    - 2 łyżki cukru
    - kilka kropel aromatu waniliowego
    - 1 cukier waniliowy
    - 1/2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    - 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach
    - 1 łyżka cukru
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - kilka borówek
    - 2 łyżki wody

Deser ryżowy na mleku z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według opakowania. Następnie wyjąc z woreczka i przełożyć do większego garnka. Zalać mlekiem. Dodać cukry, aromat i cynamon. Wymieszać. Gotować tak długo na wolnym ogniu, aż ryż zrobi się gęsty, a mleko trochę wyparuje. Przełożyć do miseczek.
  • 2. Jabłka przełożyć do garnuszka. Zalać wodą. Dodać cukier i cynamon. wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż woda wyparuje. Przełożyć do miseczek na ryż. Borówki ułożyć według gustu.

Porady

Jeżeli ktoś lubi mocno słodkie, może dodać więcej cukru.

Komentarze

Podobne przepisy