Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszny letni deser z kwaśnymi porzeczkami, kremową-śmietankową masą, słodką nutellą i nutą orzecha laskowego. Kalorii w nim mnóstwo ale warto się dla niego złamać.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    330ml śmietany 30%
    200g serka homogenizowanego naturalnego
    3-4 łyżki syropu o smaku orzechów laskowych
    2 szklanki czerwonych porzeczek
    4 łyżki płatków migdałowych
    4 łyżki nutelli

Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce myjemy i obieramy. Kremówkę ubijamy z dodatkiem syropu orzechowego. Kiedy będzie sztywna dodajemy serek homogenizowany i delikatnie łączymy. W szklankach układamy na przemian masę śmietankowo-serową i porzeczki tworząc po dwie warstwy. Na warstwie porzeczek robimy na środku kopczyk z masy. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub podgrzewając kilka sekund w mikrofalówce tak aby była płynna. Polewamy wierzch deseru. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i dekorujemy porzeczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy