DESER PORZECZKOWO JABŁKOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kulki z musu jabłkowego zanurzone w galaretce z czarnej porzeczki z posypką orzechową.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 słoik półlitrowy przesmażonych jabłek własnych
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 łyżeczka żelatyny
    - 2 galaretki z czarnej porzeczki

Deser porzeczkowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka dać do rondelka i podgrzać do chwili, aż zaczną bulgotać. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dosypywać po trochu suchej galaretki i dodać napęczniałą w 2-ch łyżkach wody żelatynę. Wszystko mieszać, do momentu całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny w musie jabłkowym.
    Odstawić w głębokim naczyniu do wystudzenia i zakrzepnięcia galaretki. Ja pozostawiłam do następnego dnia.
  • 2. Galaretki z czarnej porzeczki przygotować według sposobu podanego na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
    Przygotować pucharki lub inne naczynia na deser.
    Małą łyżeczką wycinać kulki z musu jabłkowego i nakładać do pucharków.
    Ostudzoną galaretką napełniać pucharki. Odstawić do stężenia galaretki.
    Deser udekorować posiekanymi orzechami lub inaczej, według własnego pomysłu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy