Deser porzeczkowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka dać do rondelka i podgrzać do chwili, aż zaczną bulgotać. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając dosypywać po trochu suchej galaretki i dodać napęczniałą w 2-ch łyżkach wody żelatynę. Wszystko mieszać, do momentu całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny w musie jabłkowym.
Odstawić w głębokim naczyniu do wystudzenia i zakrzepnięcia galaretki. Ja pozostawiłam do następnego dnia.
2.Galaretki z czarnej porzeczki przygotować według sposobu podanego na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować pucharki lub inne naczynia na deser.
Małą łyżeczką wycinać kulki z musu jabłkowego i nakładać do pucharków.
Ostudzoną galaretką napełniać pucharki. Odstawić do stężenia galaretki.
Deser udekorować posiekanymi orzechami lub inaczej, według własnego pomysłu.
Komentarze