Deser pomarańczowy z sosem orzechowo-czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki deser, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 galaretki pomarańczowe
    250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    500 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego
    kilka mandarynek lub pomarańczy
    rodzynki
    dowolny likier

Deser pomarańczowy z sosem orzechowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody i rozlać do 5-6 pucharków. Drugą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i zostawić do ostudzenia, po czym połączyć z mlekiem skondensowanym. Wylać na stężałą galaretkę.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, napełnić nią pucharki, zostawiając 2 łyżki do sosu.
  • 3. Owoce obrać, podzielić na cząstki i udekorować nimi pucharki.
  • 4. Krem orzechowo-czekoladowy rozpuścić w kąpieli wodnej razem z pozostałą śmietanką. Tak powstałym sosem polać po bitej śmietanie.
  • 5. Wierzch deseru posypać rodzynkami namoczonymi w likierze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy