Owoce pod bezą

0 (0 ocen)

  • 45 min

deser wymyśliłam sama,ponieważ mój chłopak nie jest typowym łakomczuchem:) jeśli chcę żeby zawszę zjadał do ostatniego okruszka muszę udoskonalać przepisy z zeszytu mojej mamy. Sprawia mi to dużą przyjemność bo pieczenie i gotowanie to moja pasja:)

  • 45 min

Składniki:

  • na ciasto kruche: 2 szl.maki pszennej,100 g cukru, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 kostki margaryny ,,kasia''

    środek deserku: 1/2 kg winnych jabłek,1/2 łyżeczki cynamonu,1/2 szkl cukru,2 banany,2 łyżki soku z cytryny.

    wierzch czyli chmurka: 2 białka,1/2 szkl.cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego.

    naczynka zaroodporne na pojedyńcze deserki

Owoce pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Przesiać mąkę,dodać margarynę i posiekac nożem,dodać cukier proszek do pieczenia,jajka,śmietanę.zagniatamy bardzo krotko ciasto, wałkujemy,wykładamy naczynka żaroodporne.
  • 2. Masa: jabłka kroimy w kosteczkę smażymy przez 15 min dodajemy cukier i cynamon.
    Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 3. Wierzch deseru: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier miksujemy i na koniec budyn i jeszcze przez minute miksujemy do uzyskania jednolitej piany
  • Deser pod chmurką 4. Naczynka wyłożone ciastem wypełniamy masą w kolejności:
    jabłka-banany-ubite białka.

Porady

jesli do ubitych białekna koniec dodamy budyń piana bedzie sztywniejsza i nigdy nie opadnie. śmietana w kruchym ciescie sprawia że jest ono bardzo kruche. banany skrapiamy sokiem z cytryny aby nie czerniały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy