Deser budyniowy w wersji dla dorosłych z dodatkiem jeżyn i rodzynków. Prosty w przygotowaniu i niebanalny w smaku. Polecam!
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
180 g jeżyn (świeże, mrożone lub z kompotu)
75 g rodzynków
½ szklanki jasnego piwa
3 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki masła
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 łyżeczka cynamonu mielonego
4 – 5 łyżek cukru
Deser piwny z jeżynami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piwo, mleko, jajka, oba opakowania budyniu, cynamon i cukier dokładnie zmiksować, a następnie całość przelać do garnka. Mieszankę podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Do ciepłego już budyniu dołożyć masło i nadal podgrzewać, aż do zagotowania. Garnek zdjąć z ognia i do jego zawartości dodać rodzynki – wymieszać. Następnie do lekko wystudzonego budyniu dołożyć jeżyny (świeże, rozmrożone lub osączone z kompotu) i ponownie wymieszać. Deser przełożyć do pucharków. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Komentarze