Deser piwny z jeżynami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser budyniowy w wersji dla dorosłych z dodatkiem jeżyn i rodzynków. Prosty w przygotowaniu i niebanalny w smaku. Polecam!

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g jeżyn (świeże, mrożone lub z kompotu)
    75 g rodzynków
    ½ szklanki jasnego piwa
    3 szklanki mleka
    3 jajka
    2 łyżki masła
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    4 – 5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Jajko

Deser piwny z jeżynami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser piwny z jeżynami i rodzynkami 1. Piwo, mleko, jajka, oba opakowania budyniu, cynamon i cukier dokładnie zmiksować, a następnie całość przelać do garnka. Mieszankę podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Do ciepłego już budyniu dołożyć masło i nadal podgrzewać, aż do zagotowania. Garnek zdjąć z ognia i do jego zawartości dodać rodzynki – wymieszać. Następnie do lekko wystudzonego budyniu dołożyć jeżyny (świeże, rozmrożone lub osączone z kompotu) i ponownie wymieszać. Deser przełożyć do pucharków. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować