Deser Pavlova

  • wyświetlono: 466 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatna, chrupiąca i słodka beza, z owocami i bitą śmietaną. Rozpływa się w ustach!

  • 30min

Składniki

6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego albo pół łyżeczki octu 10%
500 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
świeże owoce sezonowe (maliny, truskawki, jagody)

Sposób przygotowania przepisu:

Deser Pavlova

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Na koniec dodać mąkę i ocet, ubijać krótko na najmniejszych obrotach.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na niego masę białkową starając się o kształt koła. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150ºC. Piec 1,5 godziny. Wystudzić bezę, najlepiej w uchylonym piekarniku.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. wyłożyć na ostudzoną bezę. Na to owoce i gotowe.

Porady

Do śmietany można dodać 1 śmietanfix, aby się lepiej trzymała na bezie. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibezaDeserowoce

Komentarze

Podobne przepisy

Mini Pavlova

Dodane przez: Reniutka

Mini Pavlova

Pavlova, to wyjątkowo urodziwy...

Beza Pavlova

Dodane przez: seline

BEZA PAVLOVA

Pyszny Australijski deser dla zwolenników...

Tort Pavlova

Dodane przez: dajana_530

Tort Pavlova

Deser delikatny i lekki jak chmurka....

Doskonale prezentuje się z owocami

Dodane przez: monika-ulcia

Biała Pavlova

Ten deser smakuje nawet tym osobom,...

Pavlova, beza, walentynki

Dodane przez: Goniak

Mini pavlova

Pavlova... kto nie zna tego cudownego...

Pavlova słony karmel

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pavlova ze słonym karmelem

Dziś kolejna odsłona mojego ulubionego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE