Deser owsiany z mascarpone i borówkami

1 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Czasem wystarczy tylko kilka składników, żeby przygotować pyszny deser. Warstwy chrupiących płatków owsianych oblanych miodem przełożone kremem z mascarpone i borówkami, tworzą deser, który wygląda niepozornie, ale smakuje wyśmienicie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa owsiana:
    1) 500 g płatków owsianych
    2) 6 łyżek miodu
    3) 6 łyżek masła
    Krem mascarpone
    1) 500 g serka mascarpone
    2) 5 łyżek śmietany 12%
    3) 3 łyżki syropu klonowego
    4) 3-4 łyżki płynnego miodu
    Dodatkowo:
    1) ok. 400 g borówek
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser owsiany z mascarpone i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy tak, żeby wszystkie płatki oblepiły się masą miodowo-maślaną. Tak przygotowane płatki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut (aż płatki będą rumiane). W trakcie pieczenia warto przemieszać płatki. Gdy płatki będą rumiane wyjmujemy je z piekarnika do ostudzenia. W trakcie studzenia płatki mieszamy co jakiś czas, żeby za bardzo nie posklejały się.
  • 2. Do miski przekładamy mascarpone, śmietanę, syrop klonowy i miód i wszystko miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.
  • 3. Do formy (u mnie o wymiarach 20x20 cm) przekładamy połowę płatków owsianych, na nich układamy krem z borówkami, a następnie na wierzchu układamy pozostałe płatki owsiane.
  • 4. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (może być też na całą noc).

Porady

Deser można również przygotować w małych foremkach tworząc z niego monoporcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Miód Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować