Deser owocowy mrożony

  • wyświetlono: 483 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

lody, lody - dla ochłody!

Pyzeczka
  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

- truskawki: 250 gramów
- rabarbar łodygi: 4 sztuki
- kiwi: 2 sztuki
- melon Cantalupe: 250 gramów
- banany (mocno dojrzałe): 4 sztuki
- jogurt bałkański: 500 mililitrów
- pomarańcza: 1 sztuka
- cytryna: 2 szklanki
- cukier (po 3 łyżki na warstwę, można dać trochę więcej): 12 łyżek

Sposób przygotowania przepisu:

Deser owocowy mrożony

  • deser owocowy mrożony1. Potrzebujemy 3 miski różnej wielkości wchodzące jedna w drugą i folię spożywczą przeźroczystą.

    Jogurt dzielimy na 4 części a sok wyciśnięty z cytryn na 3. Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy 3-4 łyżkami cukru, dodajemy 1 część soku z cytryny i dusimy na malutkim ogniu aż się rozpadnie po czym odstawiamy do wystudzenia. Zimny miksujemy dodając 1 część jogurtu i jednego obranego banana, przelewamy do pojemnika. Wstawiamy przykryte do zamrażarki na 2-3 godziny. Co godzinę można masę zmiksować żeby nie było grudek lodu i ponownie wstawić do zamrażarki. Gdy masa jest już dobrze gęsta nakładamy ją do największej miski. W masę wciskamy nieco mniejszą miskę owiniętą z zewnątrz folią spożywczą (brzegi muszą wystawać!) - wciskając tę miskę spowodujemy, że masa rozejdzie się na boki większej miski - tak przygotowaną wstawiamy do całkowitego zamrożenia.

  • 2. Gdy pierwsza warstwa się mrozi robimy drugą - opłukane truskawki kroimy na kawałki i zasypujemy 3-4 łyżkami cukru a gdy puszczą sok miksujemy dodając 2-gą część soku z cytryny i jogurtu oraz drugiego banana. Masę wlewamy do miski z masą rabarbarową usuwając najpierw włożoną mniejszą miskę. Gdy masa truskawkowa się zmrozi wciskamy w nią najmniejszą miseczkę owiniętą folią i odstawiamy aż wszystko się zmrozi.

  • 3. Warstwa trzecia - owoce kiwi obieramy i kroimy na kawałki, zasypujemy 3-4 łyżkami cukru i dusimy chwilę - wystarczy aż owoce się zagotują. Ostudzone miksujemy dodając trzecią część soku z cytryny i jogurtu, i trzeciego banana. Wlewamy do miski z deserem usuwając najpierw wciśniętą miseczkę, odstawiamy do zamrożenia.

  • 4. Czwarta warstwa - melona obieramy, kroimy na kawałki, miksujemy z 3-4 łyżkami cukru, ostatnią częścią jogurtu i sokiem wyciśniętym z pomarańczy (sok z farfoclami) oraz ostatnim bananem. Wylewamy na wierzch zamrożonych wcześniej warstw przykrywając je płasko. Odstawiamy do zamrożenia.

  • 5. Po zamrożeniu wyjmujemy do z miski odwracając ją do góry dnem - po dłuższej chwili deser powinien sam się wysunąć. Kroimy na kawałki. Można polać sosem ze zmiksowanych owoców albo dodać owoce świeże i trochę bitej śmietany....

    Przed krojeniem i podaniem dobrze jest wyjąć deser z zamrażarki wcześniej min. 30 min. żeby lekko odtajał...Cały proces trwa od kilku do kilkunastu godzin, ale deser ładnie wygląda i jest niezwykle orzeźwiający.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bananyDeserkiwiRabarbarowocetruskawkamelonLodykonkurs_truskawka

Komentarze

Podobne przepisy

deser jogurtowo-owocowy

Dodane przez: klementynka

deser jogurtowo-owocowy

W lodówce zalegało mi kilka jogurtów...

pucharek owocowy z serkiem

Dodane przez: klementynka

Deser owocowy pucharek

To wymarzony deser na lato. Lekki,...

mrożony deser śmietanowy

Dodane przez: majka190382

MROŻONY DESER ŚMIETANOWY Z MALINAMI

Pyszny deserek na zimno, polubicie...

Tęczowy deser owocowy

Dodane przez: Cukiereczek

Tęczowy deser owocowy

Połączenie świeżych owoców i bitej...

image-13nyx9p

Dodane przez: wiesiołek

Deser owocowo najeżony

Pyszny , nieskomplikowany deser...

Deser owocowy z oreo

Dodane przez: Jaga85

Deser owocowy z oreo

Kombinacji tego deseru możemy stworzyć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE