Deser idealny na letnie dni,lekki z sezonowymi owocami,nie trzeba go piec.
1 godz. 30 min
Składniki:
200 g podłużnych biszkoptów
250 ml mleka
250 ml śmietany 30%
250 g kremowego serka śmietankowego
4 żółtka
100 g cukru
5 pełnych łyżeczek żelatyny
1/4 szklanki wody
300 g owoców(truskawki ,czereśnie,morele,brzoskwinie)
dodatkowo do dekoracji
1/2 szklanki ubitej kremówki
owoce:truskawki,poziomki,czereśnie,morele,brzoskwinie
Deser owocowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce opłukać pozbawić szypułek i pestek,pokroić na ćwiartki.
Żółtka utrzeć z cukrem ,mleko zagotować z połową kremówki i cały czas mieszając,gorące przelać do masy żółtkowej.
Masę przelać do garnka,gotować powoli mieszając,aż masa zgęstnieje.
Żelatynę namoczyć w wodzie i dodać do gorącej masy,ostudzić.
Resztę kremówki ubić na sztywno.
2.Serek zmiksować,do tężejącej masy dodać kremówkę i serek,delikatnie wymieszać.
Boki i dno formy na babkę wyłożyć biszkoptami,wlać kilka łyżek masy,przykryć owocami i znowu kilka łyżek masy,owoce i tak do wykończenia składników.Wstawić do lodówki na 2 godziny,wyjąć ozdobić kremówką i owocami.
Komentarze