Deser owocowa kopuła

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Deser idealny na letnie dni,lekki z sezonowymi owocami,nie trzeba go piec.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
    250 ml mleka
    250 ml śmietany 30%
    250 g kremowego serka śmietankowego
    4 żółtka
    100 g cukru
    5 pełnych łyżeczek żelatyny
    1/4 szklanki wody
    300 g owoców(truskawki ,czereśnie,morele,brzoskwinie)
    dodatkowo do dekoracji
    1/2 szklanki ubitej kremówki
    owoce:truskawki,poziomki,czereśnie,morele,brzoskwinie

Deser owocowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce opłukać pozbawić szypułek i pestek,pokroić na ćwiartki.
    Żółtka utrzeć z cukrem ,mleko zagotować z połową kremówki i cały czas mieszając,gorące przelać do masy żółtkowej.
    Masę przelać do garnka,gotować powoli mieszając,aż masa zgęstnieje.
    Żelatynę namoczyć w wodzie i dodać do gorącej masy,ostudzić.
    Resztę kremówki ubić na sztywno.
  • 2. Serek zmiksować,do tężejącej masy dodać kremówkę i serek,delikatnie wymieszać.
    Boki i dno formy na babkę wyłożyć biszkoptami,wlać kilka łyżek masy,przykryć owocami i znowu kilka łyżek masy,owoce i tak do wykończenia składników.Wstawić do lodówki na 2 godziny,wyjąć ozdobić kremówką i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy