Deser na powitanie lata

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

robiłam go już w maju więc powinien nazywać się "majowy" :-), ale skoro truskawki są dłużej ?...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - MASA CZERWONA - truskawki: 300 gramów
    - rabarbar łodygi: 4 sztuki
    - sól: 2 szczypty
    - cukier: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - galaretka w proszku truskawkowa (czubata): 1 łyżka

    - MASA BIAŁA - śmietanka kremówka: 300 mililitrów
    - serek waniliowy: 400 gramów
    - żelatyna w proszku (rozpuszczona w 1/4 szkl. wody): 2 łyżeczki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - skórka z cytryny starta: 1 łyżeczka

    - POSYPKA - orzechy włoskie łuskane (drobno pokruszone): 0.5 szklanki
    - słonecznik łuskany: 0.33 szklanki
    - ziarno sezamu: 0.25 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - mleko: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser na powitanie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA CZERWONA: Rabarbar oczyścić, jeśli potrzeba to obrać, obrać, pokroić na nieduże kawałki wrzucić do rondla, dodać 1 łyżkę wody, cukier, sól i zagotować na małym ogniu. Truskawki opłukać, oderwać szypułki, owoce pokroić na ćwiartki. Dodać do rabarbaru razem z sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Wsypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia - po schłodzeniu masa powinna mieć konsystencję lekko płynnego żelu z kawałkami owoców.

    MASA BIAŁA: żelatynę zalać zimną wodą a gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek waniliowy , sok oraz skórkę drobno startą ze sparzonej cytryny. Miksując wlać letnią żelatynę.

    POSYPKA: na patelni rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, dosypać orzechy i ziarna, smażyć aż całość zacznie się karmelizować i nabierać złotawego koloru. Wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia, zostawić do wystudzenia. Gdy całość wystygnie pokruszyć rękami.

    DESER: do pucharków albo kieliszków nakładać na przemian po trochu masy białej i czerwonej. Wierzch posypać karmelizowaną posypką. Można też przesypać orzechami niektóre warstwy deseru. Przybrać listkami mięty o kawałkami świeżych truskawek. Odstawić do lodówki do silnego schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować