Deser z jogurtem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób

banan, winogrona, mandarynki, kiwi co kto lubi

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 jogurty naturalne 400 g
    2 serki waniliowe 165 g
    5 łyżek cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    galaretka brzoskwiniowa
    500 ml gorącej wody
    puszka brzoskwiń z puszki

    100 gr rodzynek namoczonych w amaretto
    500 ml 30% śmietany do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z jogurtem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27n8vsm 1. Jogurty ubijam mikserem na wysokich obrotach razem z serkiem i cukrem i żółtkami. Przestudzoną galaretkę (rozpuszczam w soku z brzoskwiń, żeby masa nabrała mocniejszego aromatu) wlewam do masy i dalej ubijam.
  • image-1svd66u 2. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek. Robię to na dwa sposoby; jak chcę mieć jednolitą masę - kremową, to stosuję do końca wysokie obroty, a jak chcę z pianką, to muszę bardzo delikatnie łyżką wmieszać pianę, na wiech układam plasterki owoców. Śmietaną i rodzynkami ozdabiam przed podaniem. Trzeba dobrze schłodzić. Po 4 - 6 godzinach jest delikatny krem, a na drugi dzień fajna pianka, wszystko zależy od zachcianki.

Porady

Kolor galaretki dostosowuję do smaku, rodzaju i koloru owoców np. z kiwi to zielona agrestowa lub z kiwi - trzeba pamiętać, że masa nie zgęstnieje jak się da kiwi - można tylko na ozdobę. Jak robię z brzoskwiniami - to galaretkę brzoskwiniową, a jak z mandarynkami to pomarańczową. Zawsze podaję prosto z lodówki, jest to bardzo orzeźwiający deser na gorące dni. Wychodzi mi z tej porcji tyle szt., ile widać na zdjęciach. Można zaprosić więcej osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować