Deser „Moja Pychotka”

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Deser stworzony dla FIlipka. Jest wszystko to co kocha najbardziej : Maślane herbatniki , galaretki , budyń i cukrowa posypka . Czasami wręcz trzeba pozwolić dzieciom na odrobinę rozpusty. Nazwę deserku wymyślił oczywiście Filipek.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 galaretki Frugo – mocno niebieskie + 600 ml wrzątku

    1 galaretka brzoskwiniowa, 1 galaretka pomarańczowa + 600 ml wrzątku

    2 budynie śmietankowe + 700 ml mleka

    3 płaskie łyżki cukru

    1 op herbatników maślanych

    posypka cukrowa

Deser „moja pychotka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Galaretki frugo rozpuść w 600 ml wrzątku i odstaw w chłodne miejsce

    2. Galaretki brzoskwiniową i pomarańczową rozpuść w 600 ml wrzątku i odstaw w chłodne miejsce

    3. Herbatniki mocno rozkrusz

    4. Z mleka odlej około 100 ml . Dodaj do tego cukier i budyń i wymiesza. Resztę mleka zagotuj. Dodaj mleko z budyniem i zagotuj cały czas mieszając aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i ostudź

    5. Do pucharków wsyp po 3 łyżki herbatników i zalej lekko tężejącą galaretką frugo. Wstaw do lodówki.

    6. Gdy stężeje dolej pomarańczowo-brzoskwiniowo galaretki i wstaw do lodówko do stężęnia

    7. Budyń przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciśnij na galaretkę. Desery posyp pokruszonymi herbatnikami i posypką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy