Deser stworzony dla FIlipka. Jest wszystko to co kocha najbardziej : Maślane herbatniki , galaretki , budyń i cukrowa posypka . Czasami wręcz trzeba pozwolić dzieciom na odrobinę rozpusty. Nazwę deserku wymyślił oczywiście Filipek.
60 min
Dla 5 osób
Składniki:
2 galaretki Frugo – mocno niebieskie + 600 ml wrzątku
1 galaretka brzoskwiniowa, 1 galaretka pomarańczowa + 600 ml wrzątku
Deser „moja pychotka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Galaretki frugo rozpuść w 600 ml wrzątku i odstaw w chłodne miejsce
2. Galaretki brzoskwiniową i pomarańczową rozpuść w 600 ml wrzątku i odstaw w chłodne miejsce
3. Herbatniki mocno rozkrusz
4. Z mleka odlej około 100 ml . Dodaj do tego cukier i budyń i wymiesza. Resztę mleka zagotuj. Dodaj mleko z budyniem i zagotuj cały czas mieszając aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i ostudź
5. Do pucharków wsyp po 3 łyżki herbatników i zalej lekko tężejącą galaretką frugo. Wstaw do lodówki.
6. Gdy stężeje dolej pomarańczowo-brzoskwiniowo galaretki i wstaw do lodówko do stężęnia
7. Budyń przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciśnij na galaretkę. Desery posyp pokruszonymi herbatnikami i posypką
Komentarze