Deser mirabelkowo-dyniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Któż z nas nie lubi kisielu a jak jeszcze zrobimy go sami zasmakuje nam jeszcze lepiej. Mirabelki w deserze w połączeniu z dynią stworzą nam pyszny deser.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kisiel mirabelkowy

    1/2 kg mirabelek
    3 łyżki cukru trzcinowego
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/3 szklanki wody

    mus dyniowy:
    20 dkg dyni po obraniu
    300 ml śmietany kremówki 36 %
    cukier do smaku
    9 bezów małych

    dynia karmelizowana:
    1 plaster dyni mały
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser mirabelkowo-dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mirabeli myję, przekładam do garnka dodaję cukier wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki będą miękkie. Przekładam na sitko i przecieram. Powstały mus przekładam do garnka z powrotem i zagotowuję. W pozostałej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do mirabelek. Gotuję aż kisiel zrobi się miękki.
    Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na około 20 minut aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste.Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią.

    Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo aż się dynia skrystalizuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować