Deser mikołajowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretka:
Galaretki rozpuścić tak jak pisze na opakowaniu.Mandarynki obrać i włożyć po 5 ćwiartek do salaterek lub małych filiżanek.Gdy galaretka zacznie lekko tężeć zalać nią mandarynki zostawiając trochę miejsca, odstawić do zastygnięcia.
2.Dekoracja:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodać śnieżkę i wymieszać mikserem.Masło przełożyć do literatki dodać cukier puder energicznie wymieszać, następnie dodać barwnik i wymieszać.Herbatniki przeciąć na pół aby powstały trójkąty.Każdy herbatnik posmarować powstałym kremem maślanym.Czekoladę przełożyć do literatki i podgrzewać w mikrofalówce co 15 sekund, mieszając aby się nie przypaliła.Następnie na czubku herbatnika zrobić mały kleks.
3.Wykonanie:
Na zastygniętej galaretce na środku ułożyć biszkopty, pionowo ułożyć herbatniki.Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić(tak jak na zdjęciu).Na biszkoptach zrobić małe kleksy z roztopionej czekolady na oczy i nos.Następnie na czekoladzie ułożyć małe cukierki perełki robiąc oczy i cukierek tworząc nos, pisakiem cukrowym zrobić usta Mikołajowi.Tak przygotowane galaretki włożyć do lodówki.
Porady
Jeśli herbatniki będą się kruszyły podczas przecinania należy zwilżyć je nad parą wodną.
Komentarze