Deser mascarpone z rumem i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny deser zrobiony z serka mascarpone, przekładany biszkoptami nasączonymi rumem, z masą czekolady i maku. Koniecznie musicie spróbować to zrobić sami w domu!

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone
    2 jajka
    podłużne biszkopty - około 10 -12 sztuk
    2 łyżki cukru
    3 kopiaste łyżki masy makowej z puszki
    100 g czekolady mlecznej
    kakao do posypania
    2-3 kieliszki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Deser mascarpone z rumem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 70 g czekolady roztapiamy i łączymy z masą makową. Podgrzewamy i studzimy.

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo serek, cały czas miksując. Na sam koniec delikatnie łyżka dodajemy białka i mieszamy .

    Na dno skoczków wykładamy po 2 połamane biszkopty. Nasączamy delikatnie rumem. Wykładamy dwie łyżki masy mascarpone, trochę masy makowej, ponownie biszkopty i nasączamy rumem, dwie łyżki masy mascarpone.
    Wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Roztapiamy pozostałe 30g czekolady. Polewamy nią wierzch naszego deseru, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować