Deser lodowy w wafelkach z orzechami laskowymi

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Czekoladowe lody z prażonymi orzechami laskowymi i skruszonym wafelkiem. Wszystko to znajduje się pomiędzy chrupiącymi warstwami z nugatowych wafelków. Tworzą swoiste semifreddo, które kroi się na grube plastry.

Składniki:

  • 4 wafelki z nadzieniem nugatowym
    100 g czekolady białej
    2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    50 g orzechów laskowych
    1/2 wafelka czekoladowego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Deser lodowy w wafelkach z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0890137 1. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć na jednolita masę. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać.
  • image-1v9cj57 2. Dobrze schłodzoną pozostałą kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną masę czekoladową. Na końcu wsypać startego na tarce jarzynowej wafelka czekoladowego.

    Wafelki z nadzieniem nugatowym przekroić na pół. Formę o wymiarach 11 x 21 wyłożyć folią spożywczą. Części z polewą ułożyć na dnie w taki sposób, aby po odwróceniu czekolada była na wierzchu. Wyłożyć masę czekoladową i ułożyć pozostałe połówki wafelków, lekko wciskając w masę. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Zmrożony deser kroić nożem na grube plastry. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować