Czekoladowe lody z prażonymi orzechami laskowymi i skruszonym wafelkiem. Wszystko to znajduje się pomiędzy chrupiącymi warstwami z nugatowych wafelków. Tworzą swoiste semifreddo, które kroi się na grube plastry.
Składniki:
4 wafelki z nadzieniem nugatowym
100 g czekolady białej
2 szklanki śmietanki kremówki 30%
50 g orzechów laskowych
1/2 wafelka czekoladowego
Deser lodowy w wafelkach z orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć na jednolita masę. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać.
2.Dobrze schłodzoną pozostałą kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną masę czekoladową. Na końcu wsypać startego na tarce jarzynowej wafelka czekoladowego.
Wafelki z nadzieniem nugatowym przekroić na pół. Formę o wymiarach 11 x 21 wyłożyć folią spożywczą. Części z polewą ułożyć na dnie w taki sposób, aby po odwróceniu czekolada była na wierzchu. Wyłożyć masę czekoladową i ułożyć pozostałe połówki wafelków, lekko wciskając w masę. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Zmrożony deser kroić nożem na grube plastry. Smacznego :)
Komentarze