Deser lodowy pomarańczowo-chałwowy

0 (0 ocen)

Idealne połączenie, idealny smak.

Składniki:

  • 3 pomarańcze
    galaretka pomarańczowa
    330 ml śmietany 30%
    chałwa sezamowa
    6 gałek lodów śmietankowych
    3 łyżki cukru

Deser lodowy pomarańczowo-chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę galaretki rozpuszczamy w szklance wody, odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Pomarańcze obieramy, cząstkujemy, dolewamy pół szklanki wody, gotujemy 10 min, dodajemy cukier i pół sypkiej galaretki , gotujemy jeszcze chwilę, blendujemy na gładką masę. Układamy na dnie pucharka, na to układamy lody- jeszcze płynne.
    Śmietanę ubijamy, wylewamy na lody. Trzemy chałwę na tarce o grubych oczkach, dekorujemy kostką z galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy