Deser/krem czekoladowy z tofu

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dodatek czekolady sprawi, że nie znajdzie się taka osoba, która mu się oprze... Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami.

  • 5 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • (1 porcja)
    150-170g tofu naturalnego (u mnie ze słoiczka) (*)
    75g czekolady mlecznej (**)
    Opcjonalnie:
    1 łyżka kakao
    1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser/krem czekoladowy z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej.
    (Metalową miseczkę z kawałkami czekolady ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
    Tofu, czekoladę oraz opcjonalnie kakao i sok z cytryny lub limonki - umieścić w misce, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Całość przełożyć do miseczki/pucharka i schłodzić w lodówce.
    (Można też spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.)

Porady

(*) Jeśli wolicie bardziej kremową konsystencję deseru to możecie użyć tofu jedwabistego lub po prostu dolać odrobinę mleka zwierzęcego/roślinnego. (**) Można użyć czekolady gorzkiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować