Deser kopuła śmietankowa z wkładką owocową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretka owocowa: galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Salaterkę (o pojemności 0,75 l wyłożyć folią spożywczą i wylać galaretkę. W środek powtykać oczyszczone borówki i połowę malin. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
2.Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i serek waniliowy. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z masą. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać przetarte na mus pozostałe maliny.
3.Okrągłą naczynie o średnicy 22 cm i głębokości 1 l. wyłożyć folią spożywczą. Na środku ułożyć wyciągniętą i pozbawioną foli, galaretkę owocową.
4.Po bokach galaretki i wierzchu wylać białą masę śmietankową. Na to wyłożyć masę śmietanowo- malinową. Odstawić do lekkiego stężenia.
5.Masło rozpuścić, połączyć ze zmiksowanymi na pył herbatnikami, po czym pokruszyć na wierzch przygotowanego deseru. Deser wstawić do lodówki na min.2-3 godz. (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie odwrócić na talerz do góry dnem i zdjąć folię. Posypać startą czekoladą i kroić jak tort. Smacznego!
Komentarze