REKLAMA

Deser kokosowy z masłem orzechowym

wyświetlono: 89 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Idealny deser dla miłośników kokosu i masła orzechowego.

opublikowany: 16.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Biała masa :
    1 puszka mleka kokosowego
    220g jogurtu naturalnego bez laktozy maluta
    100ml mleka bez laktozy
    50 ml likieru kokosowego - barmańskiego
    2 łyżeczki cukru
    15 g żelatyny
    Krem:
    250g mascaropne bez laktozy ( może być z laktozą )
    200g masła orzechowego
    2 łyżeczki cukru pudru
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody, aby napęczniała.
    Mleko z cukrem i syropem podgrzewamy.
    Do żelatyny dodajemy powoli łyżka po łyżce gorącego mleka aż się rozpuści.
    W misce mieszamy mleczko kokosowe i jogurt naturalny. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.
    Masę przelewamy do pucharków i wstawiamy na ok 30 min do lodówki.
    Mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy na jednolitą masę.
    Poswatały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy. Możemy deserki udekorować bezikami lub czekoladą.
    Schładzamy ok 2 godzin w lodówce.

Porady

w wersji dla dorosłych można dodać do masy z masła orzechowego 1- 2 łyżki likieru słony karmel

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: tatalia IMG_20200222_173003

Mini deser kokosowy z mango

Egzotyczny deser z efektownym wyglądem.

kategoria: kokosanki opublikowany: 01.09.2021 | wyświetlono: 1383 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE