Deser kokosowy z masłem orzechowym

5 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealny deser dla miłośników kokosu i masła orzechowego.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biała masa :
    1 puszka mleka kokosowego
    220g jogurtu naturalnego bez laktozy maluta
    100ml mleka bez laktozy
    50 ml likieru kokosowego - barmańskiego
    2 łyżeczki cukru
    15 g żelatyny
    Krem:
    250g mascaropne bez laktozy ( może być z laktozą )
    200g masła orzechowego
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z orzechami Kokosanki

Deser kokosowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy minimalną ilością wody, aby napęczniała.
    Mleko z cukrem i syropem podgrzewamy.
    Do żelatyny dodajemy powoli łyżka po łyżce gorącego mleka aż się rozpuści.
    W misce mieszamy mleczko kokosowe i jogurt naturalny. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.
    Masę przelewamy do pucharków i wstawiamy na ok 30 min do lodówki.
    Mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy na jednolitą masę.
    Poswatały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy. Możemy deserki udekorować bezikami lub czekoladą.
    Schładzamy ok 2 godzin w lodówce.

Porady

w wersji dla dorosłych można dodać do masy z masła orzechowego 1- 2 łyżki likieru słony karmel

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Mleko kokosowe Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Mini deser kokosowy z mango

To może cię zainteresować