Deser kokosowy z chia, czekoladą i borówkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser ze zdrowymi nasionkami chia na mleczku kokosowym z deserową czekoladą oraz borówkami, w sam raz na ciepłe letnie dni, poza chłodzeniem robi się go błyskawicznie i jest idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Doskonały na drugie śniadanie jak i na podwieczorek, polecam!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
    4 pełne łyżki nasion chia
    4 łyżki wiórek kokosowych białych
    3 łyżki syropu klonowego
    10 dag deserowej czekolady
    30 dag borówki amerykańskiej
    Melisa lub mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser kokosowy z chia, czekoladą i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, mieszamy z 50 ml mleka kokosowego z puszki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.

    Wlewamy po łyżce na dno szklanych pucharków, posypujemy po łyżce wiórków do każdego pucharka, pędzelkiem na ściankach robimy esy floresy z czekolady , zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Resztę mleka kokosowego mieszamy z syropem klonowym oraz nasionkami chia, odstawiamy na 15 minut, gdy masa zacznie się żelować wlewamy po równo do pucharków.


    Na wierzchu posypujemy owocami borówki i dekorujemy melisą. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
    Podajemy schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mleko Nasiona chia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować