Deser kawowy z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny deserek, intensywnie kawowy z dodatkiem słodkiej, bitej śmietany, która równoważy smaki. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 1 galaretka pomarańczowa
    400 ml. gorącej wody
    100 ml. posłodzonej i ostudzonej kawy Espresso, np. Vaspiatta
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    bita śmietana do dekoracji
    kakao do dekoracji

Deser kawowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do ostudzenia. 1/3 galaretki wlać do Espresso i wymieszać. Masę przelać do wysokich szklanek. Schłodzić do stężenia.
  • 2. Połowę pozostałej galaretki wylać na stężałą masę z Espresso. Ponownie schłodzić.
  • 3. Resztę galaretki wymieszać z kawą rozpuszczalną. Mieszankę wylać na stężałą galaretkę. Schłodzić.
  • 4. Przed podaniem udekorować słodką, bitą śmietaną i kakao. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy