Deser karmelowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Orzechy prażę na suchej patelni przez około dwie minuty. Usuwam skórkę i siekam. Pół litra mleka wlewam go garnuszka, dodaję 2 łyżki cukru, parę kropli ekstraktu z wanilii i orzechy, gotuję całość przez 5 minut, zdejmuję z ognia, teraz czas na karmel. Resztę cukru i 4 łyżki wody podgrzewam, nie mieszam, ewentualnie lekko potrząsam garnuszkiem z grubym dnem. Gdy karmel nabierze złotej barwy, zalewam go mlekiem z orzechami i gotuję aż karmel się rozpuści. W reszcie mleka rozpuszczam mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, dolewam do mleka -chwilę gotuję. Krem chłodzę, przed posypaniem posypuję gorzką czekoladą i odrobiną orzechów.
Komentarze