Deser kakaowo-bananowy na ryżu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Ten deser spokojnie można by też nazwać deserkiem za grosik, potrzebujemy tylko ryż, mleko, banana i kakao, cukier do smaku. Zdrowy i smaczny deserek sprawdzi się też świetnie na śniadanie czy zdrowa słodka przekąska.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 średni i dojrzały banan
    100 gramów białego zwykłego ryżu
    250 ml. wody
    250 ml. mleka
    1 płaska łyżka kakao
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przekąski

Deser kakaowo-bananowy na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z wodą i cukrem zagotować, wsypać ryż doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień do bardzo małego. Ryż gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając aby się nie przypalił.
  • 2. Banana rozgniatamy widelcem na miazgę.( można skropić odrobiną soku z cytryny dzięki czemu zachowa swój kolor i nie ściemnieje).
    Ryż studzimy i miksujemy na jednolitą masę, następnie dzielimy na dwie równe części.
  • 3. Do jednej części dodajemy kakao, do drugiej rozgniecionego banana. Dokładnie mieszamy lub ponownie miksujemy.
    Masy kolejno przekładamy do pucharków.
    Wstawić na chwile do lodówki.

Porady

Deserki możemy przygotować dzień wcześniej i mamy rano pyszne zdrowe śniadanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kakao Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować