Deser jogurtowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chłodny deser z truskawkami na bazie jogurtu greckiego. Lekko odtłuszczony, pożywny i kolorowy – na upalne dni. Ich widok i smak ucieszy dzieci i dorosłych.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    400 g jogurtu greckiego
    4 płaskie łyżki cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżka żelatyny
    ½ kg truskawek
    1 opakowanie mini biszkopcików – 120 g
    Listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Desery Galaretki

Deser jogurtowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żelatynę zalać ½ szklanki zimnej wody, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Truskawki oczyścić, większe pokroić na cząstki. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Do czystych pucharków dodać porcję biszkopcików, porcję zimnej galaretki, porcję truskawek. Schłodzić. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Wierzch udekorować truskawkami, biszkopcikami – schłodzić. Na koniec udekorować listkami świeżej mięty.

Porady

1. Do deseru można dodać różne owoce, deser będzie bardziej kolorowy i odżywczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować