Deser jogurtowy z porzeczkami

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny i mało kaloryczny deser jogurtowy z porzeczkami. Przygotowany na jogurcie naturalnym z dodatkiem ksylitolu. Polecam na deser lub podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 łyżka ksylitolu
    1 łyżka żelatyny
    4 łyżki gorącej wody
    1/2 opakowania czerwonej galaretki
    3/4 szklanki obranych z gałązek porzeczek
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jogurtowy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser jogurtowy z porzeczkami 1. Galaretkę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści, wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy.
    Porzeczki odrywamy od gałązek i przekładamy na cedzak, myjemy i odsączamy z wody. Odsączone porzeczki wkładamy do lekko stężonej galaretki i mieszamy. Połowę wkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Do miski wkładamy jogurt i dodajemy ksylitol, wlewamy cienkim strumieniem letnią żelatynę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy do pucharków na stężoną galaretkę z porzeczkami.
    Na wierzch wkładamy resztę galaretki z porzeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Ksylitol Porzeczki Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować