Zapraszam na pyszny i mało kaloryczny deser jogurtowy z porzeczkami. Przygotowany na jogurcie naturalnym z dodatkiem ksylitolu. Polecam na deser lub podwieczorek.
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka żelatyny
4 łyżki gorącej wody
1/2 opakowania czerwonej galaretki
3/4 szklanki obranych z gałązek porzeczek
Deser jogurtowy z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści, wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy.
Porzeczki odrywamy od gałązek i przekładamy na cedzak, myjemy i odsączamy z wody. Odsączone porzeczki wkładamy do lekko stężonej galaretki i mieszamy. Połowę wkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Do miski wkładamy jogurt i dodajemy ksylitol, wlewamy cienkim strumieniem letnią żelatynę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy do pucharków na stężoną galaretkę z porzeczkami.
Na wierzch wkładamy resztę galaretki z porzeczkami.
Komentarze