Deser jogurtowy z owocami

0 (0 ocen)

Lekki i orzeźwiający deser z jogurtów greckich i śmietany 30%. Z dodatkiem ostatnich zapasów mrożonych owoców. pycha :)

Składniki:


  • spód:
    120 g ciastek
    40 g masła
    masa:
    800 g jogurtu greckiego
    400 g śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki cukru
    wierzch:
    2 galaretki malinowe
    300 g owoców

Deser jogurtowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Spód:
    Ciastka zmielić w rozdrabniaczu, wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód wyłożonej papierem formy, wyrównać i schłodzić.

    Masa:
    Śmietanę wlać do garnka, dodać cukier i pogrzać.
    Do gorącej wsypać żelatynę i galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie, przestudzić.
    do przestudzonej śmietany wrzucić jogurty greckie i wymieszać.
    Wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód. wstawić do lodówki.

    Wierzch:
    Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. Wsypać zamrożone owoce (użyłam mieszanki: maliny, porzeczki, borówki, jeżyny). Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłożyć na masę jogurtową, wstawić do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy