Deser jogurtowy z musem z mango i truskawek

4.5 (190 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Doskonałe połączenie mango i truskawek, kremowy jogurt o lekko cytrynowym smaku. W upalne dni można podawać na deser zamiast ciasta lub po prostu na śniadanie.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mango: 1 sztuka
    - truskawki (owoce powinny być odszypułkowane): 500 gramów
    - gęsty jogurt naturalny (np. grecki): 360 mililitrów
    - cytryna: 1 sztuka
    - cukier: 3 łyżki
    - płynny miód: 2 łyżki
    - Żelatyna: 1 łyżka
    - gorąca woda: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jogurtowy z musem z mango i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Mango obrać, pokroić na kawałki, zmiksować (niekoniecznie gładko). Dodać 3 łyżki przygotowanej żelatyny, 1 łyżeczkę cukru, oraz 2/3 pojemności wyciśniętego soku z cytryny. Wymieszać. Odstawić do lodówki.
  • 3. Obrane truskawki, ok. 2 łyżek cukru, pozostały sok z cytryny, oraz resztę żelatyny (ok. 4 łyżek) – zmiksować. Odstawić do lodówki.
    Jogurt naturalny wymieszać z płynnym miodem i skórką cytryny.
  • 4. Przygotować naczynia: szklanki, pucharki, spore kielichy, itp.
    Układać warstwami: truskawki – jogurt – mango – jogurt – truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować