Doskonałe połączenie mango i truskawek, kremowy jogurt o lekko cytrynowym smaku. W upalne dni można podawać na deser zamiast ciasta lub po prostu na śniadanie.
Deser jogurtowy z musem z mango i truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.
2.Mango obrać, pokroić na kawałki, zmiksować (niekoniecznie gładko). Dodać 3 łyżki przygotowanej żelatyny, 1 łyżeczkę cukru, oraz 2/3 pojemności wyciśniętego soku z cytryny. Wymieszać. Odstawić do lodówki.
3.Obrane truskawki, ok. 2 łyżek cukru, pozostały sok z cytryny, oraz resztę żelatyny (ok. 4 łyżek) – zmiksować. Odstawić do lodówki.
Jogurt naturalny wymieszać z płynnym miodem i skórką cytryny.
4.Przygotować naczynia: szklanki, pucharki, spore kielichy, itp.
Układać warstwami: truskawki – jogurt – mango – jogurt – truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Komentarze