Deser jogurtowy o smaku cytrynowym z karmelizowanym bananem

0 (0 ocen)

Wspaniały deser, w którym kwaskowy smak pianki jogurtowej doskonale współgra ze słodkim karmelizowanym bananem.

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
    1 galaretka cytrynowa
    2 banany
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki soku z cytryny
    3 łyżki mleka
    przyprawa do dań słodkich w młynku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Karmel

Deser jogurtowy o smaku cytrynowym z karmelizowanym bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę łączymy z jogurtem i ubijamy mikserem. Wstawiamy na chwilę do lodówki, a kiedy zacznie tężeć, ponownie ubijamy do uzyskania pianki.
  • 2. Jeden banan kroimy w grubsze plasterki, a drugi w kostkę. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i podgrzewamy. Na gorącym miodzie podsmażamy plasterki banana na złoty kolor z obu stron, oprószamy lekko przyprawą do dań słodkich, zdejmujemy z patelni. Do miodu na patelni dodajemy 3 łyżki mleka i mieszamy dokładnie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy go wodą lub mlekiem.
  • 3. Na dnie trzech pucharków układamy kostki banana, oprószamy przyprawą, następnie wykładamy piankę jogurtowo - cytrynową. Na wierzchu układamy plasterki karmelizowanego banana. Każdą porcję polewamy odrobiną sosu. Dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Galaretka cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować