Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną, który przygotujesz w kilka chwil.
Lekki, szybki i pożywny deser dla każdego.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g truskawek świeżych, lub mrożonych
    300g greckiego jogurtu naturalnego
    łyżka miodu
    5 łyżek gryki ekspandowanej

Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozdrabniamy za pomocą blendera, zostawiając 2 w całości do dekoracji.
    Jeśli są mrożone, najpierw je rozmrażamy.
    jogurt naturalny mieszamy z miodem.
    Do wysokiej szklanki, lub innego naczynia, w którym będziemy podawali deser, wsypujemy 4 łyżki gryki ekspandowanej, na nią przelewamy połowę rozdrobnionych truskawek i kolejno jogurt, na który możemy ułożyć jedną świeżą truskawkę pokrojoną w plasterki.
    Na jogurt przelewamy resztę truskawek, posypujemy łyżką gryki i dekorujemy wierzch truskawką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy