Deser jogurtowo-galaretkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty w wykonaniu deser z jogurtu naturalnego i kolorowych galaretek. Niebanalny dzięki dodatkowi aromatycznych ciasteczek Amarettini.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g jogurtu naturalnego (2 op. po 250 g)
    1 galaretka jabłkowo-miętowa
    1 galaretka brzoskwiniowa
    42 drobne ciasteczka Amarettini
    wiórki czekoladowe do dekoracji

Deser jogurtowo-galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy oddzielnie każdą w 200ml gorącej wody. Studzimy. Do zimnych galaretek dodajemy po 250 g jogurtu naturalnego, dokładnie mieszamy.
    Do 6 szklaneczek (o pojemności 200ml) lub szklanych pucharków rozkładamy jedną masę jogurtowo-galaretkową. Na wierzchu układamy po 4 ciasteczka, lekko je wciskając w masę i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
  • 2. Na pierwszą warstwę wykładamy drugą masę i na wierzchu układamy po trzy ciasteczka. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Deserki można również udekorować listkami mięty, melisy, tymianku lub lawendy.

Porady

Do przygotowania deseru można wykorzystać galaretki w innych kolorach. Ciasteczka Amarettini można zastąpić innymi, jeśli są większe, najlepiej je pokruszyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy