Deser jagodowo śmietanowy

0 (0 ocen)

do tego deseru świetnie nadają się mrożone jagody

Składniki:


  • Mus jagodowy :
    sok z 1 średniej cytryny
    2 łyżki przegotowanej zimnej wody
    1 szk mrożonych jagód
    100 g herbatników typu petitki
    Śmietana :
    1 śmietana 30 % ( 330 g )
    2,5 łyżki cukru
    1 śmietan fix
    motylki cukrowe do dekoracji

Deser jagodowo śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać zimną śmietanę a do małej miseczki wsypać śmietan fix i cukier i wymieszać. Śmietanę chwilę ubijać a potem wsypać mieszankę śmietan fixu i ubić śmietanę na sztywno. Gotową śmietanę wstawić do lodówki. Do rozdrabniacza wsypać jagody i połamane herbatniki. Wszystko zmiksować a po chwili dodać sok z cytryny i wodę i ponownie zmiksować. Mus jagodowy powinien być dość gęsty.
  • 2. Kieliszki lub inne naczynia napełniać na przemian. Na dno nałożyć mus jagodowy, potem śmietanę i znowu mus oraz śmietanę. Odrobinę musu i śmietany zostawić. Gdy warstwy są już gotowe zrobić kleksy z odłożonego musu i śmietany i posypać motylkami. Deser jest zimny więc nie ma potrzeby dodatkowego chłodzenia, można spożywać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy