Deser jaglany z mango, marakują i granolą

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Krem z kaszy jaglanej o smaku mango, przekładany pulpą z mango i marakui oraz dodatkiem kakaowej granoli jaglanej to pomysł na pyszny i pożywny deser. To połączenie świetnie sprawdzi się także jako śniadanie, które możemy przygotować w słoiczku i zabrać ze sobą do pracy. Jego przygotowanie jest szybkie i bardzo proste, a niesamowicie egzotyczny smak skradnie kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy. Deser nie zawiera glutenu.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KREM JAGLANY:
    - 0,5 szklanki kaszy jaglanej
    - 1 szklanka mleka
    - 200 g pulpy z mango
    - szczypta soli

    DODATKI:
    - bezglutenowa granola jaglana
    - 200 g pulpy z mango
    - 50 g pulpy z marakui
    - listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Deser jaglany z mango, marakują i granolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby uniknąć przypalenia. Tuż przed wchłonięciem całego mleka, ściągamy ją z palnika i zostawiamy pod przykryciem, aby doszła. Kaszę studzimy.
  • 2. Do ostudzonej kaszy dodajemy pulpę z mango i miksujemy wszystko na gładki mus. Na dno szklanek lub pucharków wykładamy część jaglanego musu, następnie pulpę z mango, granolę jaglaną i drugą część jaglanego musu. Na wierzch wykładamy pulpę z marakui wymieszaną z 2 łyżkami pulpy z mango i dekorujemy deser świeżą miętą.

Porady

Osoby nie będące na diecie bezglutenowej, do przygotowania deseru mogą użyć dowolnej , ulubionej granoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować