Pożywny, smaczny i szybki deser dla miłośników kaszy, kokosu i czekolady. Idealny na drugie śniadanie czy podwieczorek
Składniki:
Składniki:
warstwa jaglana:
50 g kaszy jaglanej,
ok. 250 ml mleka,
30 g wiórków kokosowych,
1 łyżka oleju kokosowego,
1-2 łyżki ksylitolu ( lub stewi czy cukru np. kokosowego)
warstwa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki oleju kokosowego
Deser jaglany a'la bounty w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukać wodą. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi, dodać kasze i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodać łyżkę oleju i ksylitol, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 min. Kaszę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem ( jeśli jest zbyt gęsty można dodać trochę mleka).
Olej kokosowy i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do pucharków nakładać warstwami, raz kaszę, raz czekoladę. Po wystygnięciu wstawić na chwilę do lodówki. Smacznego !
Komentarze